Ръководство за футболни залози - как да залагате на футбол

Ръководство за футболни залози - как да залагате на футбол

Футболът е най-популярният спорт на планетата и не е изненадващо, че предизвиква най-сериозен интерес сред феновете на спортните залози. Мислите ли, че има много неща за усвояване и учене в залозите? Да, разбира се - всеки трябва да натрупа минимален набор от знания, преди да се впусне в света на спортните залози.  В това ръководство ще Ви запознаем с основните принципи на футболните залози.   

Как да започнем? 

Първото нещо, което трябва да направите, е да проучите внимателно сайтовете за футболни залози и да се спрете на един ( или повече ) от тях и да си направите регистрация. В интернет има толкова много информация за тях, така че това няма да бъде никак сложно. Съветваме Ви да се спрете на лицензираните и проверени оператори.  

Какво представляват футболните залози?

Мислете за тях като за двубой между Вас и букмейкъра.  Когато залагате, Вие всъщност давате някаква сума на букмейкъра, който я задържа при себе си. Ако залогът Ви е печеливш, сумата на залога плюс печалбата се връщат при Вас. Ако залогът е губещ, то букмейкърът прибира сумата и не Ви връща нищо.

Всеизвестен е фактът, че букмейкърът е на печалба, иначе нямаше да съществува. Това, обаче, не означава, че не можете да имате предимство над него. Никога не подхождайте към залаганията с мисълта единствено за печалба – подгответе се и за загуби. Така ще сте по-подготвени за трудните момент в залаганията. Запомнете едно правило – никога не залагайте повече, отколкото може да си позволите да загубите! Особено когато се стремите да компенсирате загуби. Най-добрият начин да извлечете полза от залаганията е да търсите малка, но постоянна печалба.

Какво е коефициент?

Коефициентите се получават в зависимост от вероятността за краен изход на даден двубой. Ще дадем пример с мача Барселона - Реал Мадрид. Коефициентът за победа на Барселона е 1,50, за равен - 2,80, а за победа за гостите - 3,20. Това означава, че при залог от 10 лв за победа на Барса, чистата Ви печалба ще е 5 лв. Ако заложите 10 лв. за равен - печалбата ще бъде 18 лв. В случай, че сте решили да направите залог от 10 лв за победа на гостите - ще спечелите 22 лв. Виждате, че най - ниският коефициент Ви носи най - малка печалба. Това е така, защото е най - голяма вероятността победител да бъде Барселона. Имайте предвид, че не винаги фаворитът печели. Ако беше така, букмейкърът ще бъде на загуба и няма да съществува. 

Видове футболни залози

С нарастването на популярността на футболните залози, букмейкърите предлагат все повече и повече пазари за залог, на които да играете. Най - популярните са : краен изход, двоен шанс, голове, първо полувреме/краен резултат. Ще се спрем по-детайлно на тях, а с течение на времето ще се запознаете и с по- рядко играните опции за залог - корнери, картони, хендикап, тъчове и т.н.

  • краен изход - това е най - популярният вид залог . Залагате на победа за домакина, равен или на победа за гостуващия отбор. Реално просто избирате измежду три варианта и залагате определена сума на предложения коефициент, ако той Ви удовлетворява.
  • двоен шанс - тук вариантите също са три, но и коефициентите са по- ниски, защото вероятността за печалба е по- висока - 1х, х2 и 12
  • голове - при тази опция може да заложите на брой голове - дали ще са над или под определен брой ( най- играната ставка е 2,5 гола). Освен това, имате възможност да предвидите дали двата отбора ще отбележат гол ( гол/гол), или ще отбележи само единият от двата отбора.
  • първо полувреме/краен резултат - този пазар е насочен към прогноза как ще завърши първото полувреме и какъв ще бъде крайният изход от него.

Например; Ливърпул - Манчестър Юнайте 3:1 краен резултат. Първото полувреме завършва с аванс за гостите с 1:0. Печелившата прогноза е 2/1. Ако полувремето е завършило 1:1, печелите, ако сте заложили на х/1.

Как да печелим от футболни залози?

Това е сложна материя, а успехът Ви зависи от много фактори. Ключовият елемент е да търсите стойност. Забравете за големите единични удари – те се случват рядко. Добре подбраният залог на коефициент 2.00 е по-разумен от такъв за победа при коефициент 7.00.

Задължително е да имате контрол, дисциплина и малко издръжливост. Не забравяйте - футболните залози са маратон, а не спринт. Винаги ще има моменти на загуби - не се паникьосвайте и не се опитвайте да покриете загубата още със следващият залог. Търсете малка, стабилна печалба – това е ключът към успеха. Не търсете големите удари.

В заключение ще изброим най- важните неща, които да правите, и тези, които да НЕ правите:

  • какво да правите - играйте разумно ( никога не превишавайте бюджета си, каквото и да става), бъдете дисциплинирани, проучвайте внимателно мача, на който ще залагате, съставете си план и не се отклонявайте от него
  • какво да НЕ правите - не увеличавайте залога след печалба, не се паникьосвайте и не се опитвайте да компенсирате губещ залог, не влагайте емоция и пристрастия, никога не залагайте повече, от колкото може да си позволите да загубите