Пеле – кралят на футбола

Пеле – кралят на футбола

Пеле – легендата на футбола, който пленява сърцата по целия свят

Когато мислите за най-великите футболисти в историята, едно име изпъква над всички останали – Пеле. Роден като Едсон Арантес до Насименто на 23 октомври 1940 г. в Трес Корасойнс, Бразилия, Пеле се превърна в синоним на съвършенство и величие на терена. С изключителните си умения, голмайсторски инстинкти и харизматична личност той не само остави незаличима следа във футболната история, но и вдъхнови поколения играчи по целия свят. Тази статия ще изследва живота и кариерата на Пеле, от скромното му начало в Бразилия до превръщането му в глобална суперзвезда и трайното му наследство върху спорта.

Ранен живот и началото на кариерата

Пеле израства в бедност заедно със своите седем братя и сестри в семейство, което се бори да свързва двата края. Въпреки трудностите, той проявява любов към футбола от ранна възраст и започва да играе за местния клуб Селесао де Баия, когато е едва на шест години. Неговият талант бързо привлича вниманието и през 1956 г., едва на 15 години, той подписва с новосформирания бразилски клуб Сантош.

Пробив с Бразилия

През същата година Пеле прави своя международен дебют за националния отбор на Бразилия срещу Аржентина. Той отбеляза първия си гол за страната само два месеца по-късно, отбелязвайки още един в същия мач. Тези ранни прояви на гений предвещават една изключителна кариера.

Световното първенство през 1958 г. в Швеция бележи големия пробив на Пеле на международната сцена. Само на 17 години той става най-младият играч, участвал някога на Световно първенство, а неговият отбор печели турнира, побеждавайки домакините от Швеция с 5-2 във финала. Пеле вкара два гола в този мач, включително легендарния си удар “камера” – въртене на топката далеч от тялото му, преди да я рита в мрежата – който остава един от най-емблематичните моменти в историята на футбола.

Успех със Сантош

Докато продължаваше да жъне успех с националния отбор, Пеле също процъфтява в клуба със Сантош. През цялата си кариера с клуба (1956-1974) той спечели рекордните шест титли Кампеонато Паулища и помогна на отбора да спечели първата си Купа Либертадорес през 1962 г. Освен това той отбеляза забележителните 643 гола в 659 мача за Сантош, демонстрирайки своята смъртоносна способност да бележи голове при всякакви обстоятелства.

Нов световен рекордьор

На 19 ноември 1959 г. Пеле поставя нов световен рекорд за най-много голове в международни мачове, отбелязвайки своя 92-ри международен гол срещу Аржентина. Този рекорд остана непокътнат повече от четири десетилетия, докато беше най-накрая счупен от Йохан Кройф през 1994 г. По време на международната си кариера Пеле изигра общо 92 мача за Бразилия, отбелязвайки впечатляващите 77 гола.

Турнето на Пеле в САЩ

В опит да популяризира футбола в Съединените щати, Пеле предприе турне през 1966 г. със своя отбор Ню Йорк Космос от Северноамериканската футболна лига (NASL). Въпреки че лигата се бореше с конкуренцията от други спортове като американски футбол и бейзбол, присъствието на Пеле привлече значителни тълпи и повиши интереса към играта. Въпреки че Космос не успяха да спечелят шампионата по време на престоя на Пеле, неговото влияние върху растежа на футбола в САЩ беше неоспоримо.

Световната купа през 1970 г.: Последният акт на Пеле

Световното първенство през 1970 г. в Мексико предоставя последната възможност на Пеле да доведе Бразилия до победа в турнира. Въпреки че имаше някои съмнения относно физическото му състояние поради контузия, която получи по-рано през годината, Пеле изигра решаваща роля в успеха на отбора. Той вкара три гола по време на турнира, включително един в полуфиналния мач срещу Уругвай, който помогна на Бразилия да достигне финала.

Финалът на Световното първенство през 1970 г. между Бразилия и Италия често се смята за един от най-добрите мачове в историята на футбола. И двата отбора показаха изключителен футбол, но в крайна сметка голът на Пеле в 109-ата минута осигури победата на Бразилия с 4-1, правейки го единственият играч, отбелязвал голове в три различни Световни първенства. Тази победа затвърди статута на Пеле като един от най-великите футболисти на всички времена.

Оттегляне и наследство

Пеле официално обяви пенсионирането си през 1977 г., след като претърпя множество наранявания и операции по време на кариерата си. Въпреки това влиянието му върху футбола продължи дълго след като окачи обувките си. През 1978 г. той стана спортен директор на Ню Йорк Космос, пост, който заемаше до 1984 г. Освен това той активно подкрепяше различни благотворителни организации и инициативи, насочени към насърчаване на образованието и здравеопазването в Бразилия.

През 1999 г. ФИФА обявява Пеле за „най-добрия футболист на 20-ти век“, признавайки изключителното му въздействие върху спорта. През същата година той е удостоен с най-високото гражданско отличие в Бразилия – Ордена на Южния кръст. Днес Пеле остава символ на чистото удоволствие от играта и въплъщение на духа на футбола, който пленява сърцата на феновете по целия свят.

Заключение

Като футболист Пеле притежаваше уникален набор от умения, които го отличаваха от връстниците му. Неговата скорост, техника, завършване и способност да се появява в най-важните моменти го направиха наистина страхотен играч. Но това, което наистина го издигаше над останалите, беше неговата страст към играта и способността му да вдъхновява хората чрез своето представяне.

Пеле

Днес Пеле продължава да бъде почитан като един от най-великите спортисти на всички времена и неговото наследство живее чрез безбройните играчи, на които се е възхищавал и на които е служил като източник на вдъхновение. Докато футболът непрекъснато се развива, образът на Пеле, крачещ по терена с топка под крака и усмивка на лицето, ще остане завинаги гравиран в паметта ни като олицетворение на съвършенството и магията на играта.

В известния футболен сайт “Four Four Two” Кристиано Роналдо бе избран за номер 3 в “топ 100 на най-добрите футболисти на всички времена” наред със Стоичков , като бе изпреварен само от Меси.

Снимка: Уикипедия


Прочети оригиналната новина
Bet365

Bet365

5.0
Оферта Нова Сметка до 100лв Оферта Нова Сметка до 100лв

 

Bet365

Bet365

5.0
70% Бонус за Евро Мачове 70% Бонус за Евро Мачове

 

Bet365

Bet365

5.0
50% Бонус за Тенис 50% Бонус за Тенис

 

Bet365

Bet365

5.0
Възвръщане на залог Възвръщане на залог

 

Bet365

Bet365

5.0
Безплатен залог за първи голмайстор Безплатен залог за първи голмайстор