Ковънтри Сити - легендата продължава!

Ковънтри Сити - легендата продължава!

Преди по-малко от година, един пропуск донесе безмерна тъга на хиляди по трибуните на "Уембли". Фенкати Дабо шутира високо над горната греда и направи така, че Ковънтри Сити отново да се размине с мечтаното завръщане в английския футболен елит. Загубеният бараж срещу Лутън постави "небесносините" на колене и сложи тъжен край на една изключително силна кампания 2022/23.

Мнозина не вярваха, че прогресът може да продължи.

Ковънтри стигна 1/2-финал за ФА Къп

37 години изминаха от последното им участие в тази фаза

Месеци по-късно, всички са с отворени очи и уста. За клуба с над 140-годишна история отново се говори с цялото традиционно британско уважение. Ковънтри се класира на полуфинал в турнира за ФА Къп! При това в компанията на Челси, Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити. Във времена, когато парите са всичко и приказките се "разказват" от богати арабски консорциуми или слабозаинтересованите по "сокър" американски бизнесмени.

Снимка 657828

Източник: GettyImages

Ковънтри винаги е имал своето важно място в английския футбол. Клубът от Западен Мидландс започва да "кове" своето реноме от сезон 1967/68, когато за първи път попада сред най-добрите отбори в Англия.

34 години!

Толкова продължава непрекъснатият престой на "небесносините" в Първа дивизия, а след това и Висшата лига. През тези времена изпадат състави от ранга на Манчестър Юнайтед, Тотнъм и Челси, което си е доста показателно за класата на Сити в тази "елитна епоха".

Макар и на изненадващ полуфинал, Ковънтри вече е печелил ФА Къп, след като през 1987 година е победен Тотнъм с 3:2 след продължения. Историята на Сити е свързана и с България. След най-силния си сезон в Англия, финиширайки под №6, Ковънтри получава възможността да играе и в турнира за Купата на панаирните градове, където на пътя им застава нашият Ботев (Пловдив). "Канарите" биват надиграни в два мача, първо с 4:1 на "Колежа", а после и с 2:0 на "Хаийфийлд Роуд". Във втория кръг изпитанието, на име Байерн Мюнхен се оказва непреодолимо.

Славният Ковънтри има нов собственик

"Небесносините" изпитваха финансови проблеми

През годините Ковънтри винаги се е славел като отбор, който помага за изграждането на големи футболни имена, сред които: Стийв Огризович, Дион Дъблин, Гари Макалистър, Крейг Белами, Магнус Хедман, Роби Кийн, Виорел Молдован, Джон Алоизи и други.

Снимка 657826

Източник: GettyImages

Освен с Ботев, "небесносините" имат и романс с Владимир Гаджев. Бившият капитан на Левски поигра два сезона за Сити, през които дори съумя да вдигне ЕФЛ Трофи на "Уембли". Тези времена обаче са и сред най-мрачните в историята на този тим. Началото на новото хилядолетие доведе до изпадане от Висшата лига и вече 24 години тимът не може да се завърне там, където е чувстваше в свои води, а именно в Премиър лийг.

Снимка 290194

Източник: GettyImages

През тези две десетилетия тимът бе поставян под административно управление, загуби стадиона си и стигна до Лига 2.

Последните пет години обаче са далеч по-оптимистични и през тях може да се заговори за ренесанс. Голяма заслуга за това има и новият собственик, бизнесменът Дъг Кинг, който стабилизира финансите на тима и намери правилните хора за ръководене на спортния мениджмънт.

Ключова фигура за отбора е мениджърът Марк Робинс. Бившият нападател на Манчестър Юнайтед вече седма година работи на "CSB Арена", а успехите му са повече от видими. Под негово ръководство Ковънтри винаги играе офанзивен футбол и не се страхува от това да се надиграва дори и със съставите от Висшата лига. Набитото му око за таланти направи така, че през последните години Сити да се издържа изцяло от продажбата на най-перспективните си състезатели.

Снимка 657827

Източник: GettyImages

Само ще споменем, че в сравнително кратък времеви интервал, клубът продаде за добри пари все познати имена: Калъм Уилсън, Джеймс Мадисън, Лео Остигард (сега играе за Наполи), Густаво Хамер (Шефийлд Юнайтед). Удар №1 обаче безспорно бе шведът Виктор Гьокерес, който два сезона късаше мрежи в Чемпиъншип, а през изминалото лято беше продаден на Спортинг (Лисабон) за 21 милиона евро, два млн. повече от доскорошния рекордьор Роби Кийн и преминаването му в Интер през 2000 година.

Младежки национал на Манчестър Сити ще играе под наем в Ковънтри до края на сезона

Новината беше потвърдена и от двата клуба

Та продажбата на Гьокерес помогна на Ковънтри да подсили редиците си с достатъчно класни нови попълнения, а с това не закъсняха и позитивните резултати.

Сегашната селекция на Марк Робинс притежава доста интересни имена. Националът на Ямайка - Джоел Латибеаудиере е изключително силен флангови бранител. Джош Екълс и Бен Шийф са сработена двойка опорни халфове, а в нападение умело действа триото - Хаджи Райт (национал на САЩ), ямаеца Кейси Палмър и централният нападател Елис Симс, който беше набеден за разочарование в Евертън, но сега кара своя футболен ренесанс в Ковънтри. Напоследък вниманието върху себе си приковава и крилото от Нидерландия - Милан ван Евейк.

Снимка 601923

Източник: GettyImages

Любимецът на феновете обаче е Калъм О"Хеар. Класически №10, който от мнозина е сравняван както визуално, така и спортно-технически, със звездата на Манчестър Сити - Джак Грийлиш. Времето ще покаже дали той ще се превърне в поредното футболно бижу, произлязло от "небесносините" редици.

Написаното до тук показва, че прогресът на Ковънтри за ФА Къп трудно може да се смята за сензационен. По-скоро е плод на страхотната работа, която всички в отбора вършат през последните 5-6 години.

Снимка 657829

Източник: GettyImages

А и за какъв аутсайдер говорим, когато Сити победи опонента си на полуфинала - Манчестър Юнайтед, в последната битка помежду им. Е, говорим за мач от 2007 година, но все пак победата с 2:0 насред "Олд Трафорд" за Карлинг Къп си остава сред най-паметните в клубната история.

Така че нека "червените дяволи" си имат едно на ум...

Гаджев вкара гол за Ковънтри!

"Небесносините" паднаха и от Скънторп


Прочети оригиналната новина
Bet365

Bet365

5.0
Оферта Нова Сметка до 100лв Оферта Нова Сметка до 100лв

 

Bet365

Bet365

5.0
70% Бонус за Евро Мачове 70% Бонус за Евро Мачове

 

Bet365

Bet365

5.0
50% Бонус за Тенис 50% Бонус за Тенис

 

Bet365

Bet365

5.0
Възвръщане на залог Възвръщане на залог

 

Bet365

Bet365

5.0
Безплатен залог за първи голмайстор Безплатен залог за първи голмайстор