Сдоби ли се Левски със своя нов Роман Прохазка?

Сдоби ли се Левски със своя нов Роман Прохазка?

Покрай продажбата на Уелтън и началото на пролетния дял от шампионата, трансферът на Патрик Мислович в Левски сякаш мина между капките. А този ход се очертава да има съдбоносно значение за представянето на "сините" до края на кампанията. Именно от бързата му адаптация и качествени действия в двете фази на играта, до голяма степен ще зависи и вариативността в тима на Николай Костов. Но кой е Патрик Мислович, и има ли шанс да се превърне новия любим словак за феновете на тима, предстои да разберем в текста по-долу.

Левскивладее най-много топката от целия български елит

Играчите на Николай Костов притежават топката точно 61,4% от времето, показва статистиката

На 27 май, 2001 година Левски губи от Велбъжд с 1:2 в двубой от последния кръг на А група. Мачът тогава е без никакво значение, защото седмица по-рано "сините" вече са вдигнали титлата под ръководството на Люпко Петрович. Освен празнично в София, настроението е приповдигнато и в едно обикновено словашко семейство. Малко след полунощ, в градчето Турчианске Теплице, на бял свят се появява Патрик Мислович. Последното ново попълнение на Левски. В семейството му няма професионални спортисти, но пък дядо му дълги години е практикувал най-великата игра на аматьорско ниво. Точно той е и най-големият му критик.

Обещаващият талант

Първият му по-сериозен досег с футбола е през 2008 година, когато се присъединява към школата на Формат Мартин. На 13 Мислович е забелязан от най-добрия тим в региона, а и сериозен кошмар за Левски - Жилина, който не се поколебава да го покани в своята юношеска формация.

Снимка 653392

Източник: Официален сайт на ПФК Левски

В началото Мислович играе като централен защитник, а след това бива пратен по лявото крило. Следва нова рокада и налагането му в средата на терена, като тази негова универсалност бързо му печели място и в представителния тим на Жилина. Дебютира за "жълто-зелените" на 23 февруари, 2019 година, когато започва като титуляр срещу Сеница при победата с 1:0. Оттам насетне следват близо 100 мача за тима, в които той се разписва 10 пъти. Като местно момче, бързо се превръща и в любимец на феновете.

"Само сляп човек не би видял потенциала на Мислович. Да, притежава и недостатъци. Има страхотно движение без топка и отличен ляв крак. Проблемите му са по-скоро с психиката и пораженческото мислене, което понякога го обзема, ако обърка пас или загуби топката. Винаги е готов да поеме отговорност. Всеки един треньор би искал такъв играч", това пък твърди за него един от треньорите му в Жилина - Владимир Лабант. Бивш национал на Словакия и човекът, който заедно с Марек Хамшик, дели лидерското място по брой голове, реализирани от словаци в Шампионската лига.

Признанието от Франческо Калцона и провала в Абърдийн

Превърнал се в един от лидерите на Жилина, Патрик Мислович попада и в полезрението на словашкия национален селекционер Франческо Калцона. Същият този специалист, който най-вероятно ще поеме Наполи до часове. Та италианецът го взима на специален тренировъчен лагер, където с още 27 футболисти - Мислович тренира няколко дни, за да може да убеди треньора, че заслужава повиквателна за своята родина.

Преди година халфът получава и първия си голям шанс за пробив в Европа. Абърдийн го взима под наем, а при добро представяне ще следва и опция за закупуване. Макар и силово като словашкото, първенството на Шотландия не пасва на Мислович. За "доновете" той играе само четири мача, във всички от тях влиза като резерва. Така след само 93 минути по терените на Острова, Патрик се завръща в любимата Жилина.

Цяла есен е твърда резерва

Но, някои неща на "Под Дубном" са се променили. Чешкият треньор Ханек не е очарован от завръщането на играча и няма сериозни планове за интегрирането му в регулярния състав. На позицията му в средата на терена пък с успех играе ганаецът Самюел Гиди и това тотално лимитира изявите на Мислович. За целия есенен полусезон, той има един цял мач, плюс гол, за Купата на Словакия срещу нискоразредния Медзибро (8:0). Също така започва сред стартовите 11 и в шампионатния двубой срещу Тренчин. Статистиката му се допълва от пет минути и жълт картон срещу Миява и 17 минути в дербито срещу Слован (Братислава) на 9 февруари. Това се оказва и последният му двубой за Жилина преди трансфера в Левски.

Фен е на Арсенал

Извън света на футбола, Мислович признава, че обича да гледа тенис и ММА. Като всеки един уважаващ себе си словак, умее да играе и хокей. Като ученик най-много е обичал предметите биология и английски език. Голям фен е на Висшата лига, а любимият му клуб е Арсенал. Признава, че се опитва да подражава на своя сънародник Ласло Бенеш, който също се формира в Жилина, а след това направи отлична кариера в Германия. В момента е основен футболист на Хамбургер.

Снимка 653386

Източник: Официален сайт на ПФК Левски

Извод

Ръководството на Левски продължава да действа целеустремено в селекционната си политика. По подобие на Хоакин Фернандес, Патрик Мислович също е футболист, който умее да играе на няколко позиции. Словакът може да покрива средата на терена, но и да играе като ляво крило. Не бих се изненадал, ако дори влиза в ролята на халф-бек при нужда. Притежава добра физика и скорост, които ще му бъдат от безценна помощ за тежките битки в efbet Лига. Със сигурност липсата на игрова практика ще повлияе, а най-вероятно на "Герена" ще трябва доста да почакат преди да видят най-добрата версия на последното си попълнение. Очакванията са, че ще се конкурира за място в състава с Асими Фадига и Карлос Охене. Алтернатива е и за позицията на Марин Петков, но към този момент юношата на клуба трудно ще седне на пейката.

Левски има достатъчно любопитна история със словашките футболисти. Роман Прохазка се превърна в клубна легенда, но пък "сините" браха голям срам с вратарите Даниел Киш и Мартин Полачек. По-скоро неутрални пък бяха изявите на Петер Петраш. Така Мислович се явява на "синия" кръстопът. Дали ще поеме в правилната посока, предстои да разберем.

Боримиров: Ще разберете дали подготвяме наш кандидат за БФС

Той добави, че при "сините" няма разединиение


Прочети оригиналната новина
Bet365

Bet365

5.0
Оферта Нова Сметка до 100лв Оферта Нова Сметка до 100лв

 

Bet365

Bet365

5.0
70% Бонус за Евро Мачове 70% Бонус за Евро Мачове

 

Bet365

Bet365

5.0
50% Бонус за Тенис 50% Бонус за Тенис

 

Bet365

Bet365

5.0
Възвръщане на залог Възвръщане на залог

 

Bet365

Bet365

5.0
Безплатен залог за първи голмайстор Безплатен залог за първи голмайстор